Achtergrond info

Groen - Duurzaamheid

Een lagere ecologische voetafdruk

In 1990 ontwikkelde Mathias Wackernagel samen met William Rees de ecologische voetafdruk. Met de ecologische voetafdruk kan op inzichtelijke wijze de druk van de mens(heid) op de draagkracht van onze planeet worden berekend. De cijfers voor Nederland zijn ronduit bedroevend1. De ecologische voetafdruk (test hier) van de gemiddelde Nederlander ligt op 6 ha, terwijl de draagkracht van Nederland per Nederlander slechts 1,1 ha is. Hoewel een recent onderzoek van het PBL tot minder schokkende cijfers komt, blijft de conclusie hetzelfde: we moeten in Nederland onze ecologische voetafdruk zo snel mogelijk, zo veel mogelijk omlaag brengen.

De onderstaande tabel laat zien hoe de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is opgebouwd. Ondanks suggesties vanuit het bedrijfsleven en de politiek dat innovatie de sleutel tot succes is, zijn de snelste (en in veel gevallen) beste resultaten te bereiken met gedragsverandering.

Door bewust te consuminderen, de fiets te pakken op de kleine stukjes2, bewuster om te gaan met energie in huis, plantaardig(er) te eten, de volgende vakantie in eigen land door te brengen, vooral kraanwater te drinken en je huidige kleding ‘op’ te dragen3, kan de ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander direct gehalveerd worden. Daar kan geen innovatie tegenop.

Naast de winst voor de gezondheid en geluksbeleving, kan er ook veel geld bespaard worden. Deze besparing wordt echt fors als er op de langere termijn bepaalde mijlpalen worden gehaald. Zoals dat de auto helemaal de deur uit kan, doordat er een baan dichtbij is gevonden en het huis energieneutraal is gemaakt. Als deze mijlpalen zijn behaald is een 24-urige werkweek voor veel mensen haalbaar. Opeens is er veel tijd voor familie, vrienden, hobby’s, beweging en vrijwilligerswerk. Stress is er alleen nog op de piekmomenten.

Kortom: een lagere ecologische voetafdruk door gedragsverandering is goed voor de planeet, de mens en de maatschappij!

 

1 https://data.footprintnetwork.org/?_ga=2.241480449.2014767480.1709549355-331751971.1583413075#/

2Bijna de helft van de korte afstanden (7,5 km of minder) wordt met de auto afgelegd.

3Nu kopen we ongeveer elk jaar 50 nieuwe kledingstukken.

 

 

 

 

 

 

 

Gezond & Gelukkig 

Lessen van de Blue Zones

Dan Buettner ontdekte dat er in bepaalde gebieden in de wereld mensen zijn die in goede gezondheid hele hoge leeftijd behalen. Hij onderzocht deze gebieden en ontdekte welke overeenkomstige factoren deze gebieden typeren. Hij noemde de gebieden: 'The Blue Zones.Hieruit kunnen belangrijke leefstijl lessen getrokken worden. 

Wat zijn de gemene delers:

  1. Doel in het leven om voor op te staan 
  2. Pure voeding grotendeels plantaardig 

  3. Gematigdheid 

  4. Veel natuurlijke beweging actief tot op hoge leeftijd 

  5. Sterk sociaal netwerk geliefden op eerste plaats (geen eenzaamheid, wel zorg voor elkaar) 

  6. Religie - sociale groep 

  7. Simpel leven stress reductie door niksen / meditatie / lol hebben

  8. Matig alcohol gebruik. 

  9. Gezonde omgeving 

De mensen leven nog dicht bij de natuur. Ze leven in het ritme van de natuur, met de natuur en in een sociale gemeenschap. Deze zones zijn nog niet beïnvloed door overmatigheid, een supermarkt om de hoek, TV en internet. Het leven is simpel: je leeft en zorgt met en voor je familie, je eet om te overleven, het eten wordt verbouwd en verwerkt vanaf het zaadje tot op het bord. Geluk zit in kleine dingen en daarnaast maak je lol met de mensen om je heen.  

De omgeving is groen en blauw van de zee, met zuivere lucht. De beweging halen ze uit verwerken van het land, het maken van het eten, het vervoeren per voet, het zelf doen van de was, afwas en gezamenlijke bezigheden zoals dansen. Er is voldoende tijd voor ontspanning, leuke dingen doen in een sociale setting of gewoon een beetje niksen.

De mensen hebben een duidelijk doel in hun leven, doen de dingen die ze doen met hun volledige aandacht erbij en halen hier een stuk geluk en tevredenheid uit. Het voedingspatroon is puur en onbewerkt en grotendeels plantaardig en gevarieerd. Het is gematigd in hoeveelheid en het alcoholgebruik is matig.

De sociale gemeenschap is heel belangrijk. Ze voelen zich onderdeel van een gemeenschap en zorgen voor en helpen elkaar binnen deze gemeenschap. 

Fastfood of light producten kennen ze niet. Huishoudelijke apparaten gebruiken ze niet. Pensioen doen ze niet aan. Geen auto's of industrie die de lucht vervuild. Geen grote reizen of bezittingen worden nagestreefd. Geluk zit in kleine dingen.

Een volledig zuivere omgeving creëren, vrij van industrie, fast food ketens en voor iedereen ruimte om zijn eigen groente te kweken is natuurlijk een Utopie. Maar er blijven voldoende kenmerken over. Degene die het makkelijkste toepasbaar zijn en wetenschappelijk zijn bewezen hebben we meegenomen in dit project.