20 kleine stappen 

Kleine stappen & hun impact

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om bewuster te leven. De 20 stappen die wij hier voorstellen zijn dus ook vooral een goede start om aan de slag te gaan. We hebben voor deze maatregelen gekozen omdat ze zowel zorgen voor een lagere ecologische voetafdruk (groen) als een hogere kwaliteit van leven (gezond & gelukkig). Ook zijn het maatregelen die iedereen makkelijk kan oppakken. Vermoedelijk doe je een deel van de stappen al.

We hebben de stappen onderverdeeld in vier thema’s: voedsel, spullen, wonen, vervoer & beweging.
Per thema geven we aan welke impact een maatregel heeft ten opzichte van de andere maatregelen in het thema. De thema’s worden verder niet onderling vergeleken. De beste maatregel in een thema krijgt hierdoor altijd 5 symbolen, ook al heeft de maatregel in vergelijking met een maatregel uit een ander thema minder impact. We hebben hiervoor gekozen om het enthousiasme per thema hoog te houden en omdat het soms simpelweg appels met peren vergelijken is.
Zoals je kan zien, krijgt geluk altijd maar 1 symbool (in dit geval een smiley). Dit omdat geluksbeleving een stuk subjectiever is. We geven een smiley als men er gemiddeld genomen blij van wordt. Het draait hierbij wel om de directe geluksbeleving. Zo zorgen de meeste voedselmaatregelen ervoor dat je kan afvallen, wat voor veel mensen met gewichtsproblemen voor een geluksbeleving kan zorgen. Omdat dit echter een indirect gevolg is, nemen we het niet mee.

Hier kunt u de stappen ook downloaden

Voor een uitgebreide toelichting op de thema’s en de stappen, klik hier .

Tips

Verandering is lastig! Onze hersenen houden niet van verandering, het kost daarom extra energie. We vervallen makkelijk in oude gewoontes als het even wat minder gaat, als je minder lekker in je vel zit, stress hebt of moe bent. 

De 3 belangrijkste tips zijn:

1. Zet kleine stapjes per keer!

Heb je nog nooit een vegetarische maaltijd gegeten, begin dan met 1 maaltijd in de week. Verslaafd aan cola vervang 1 glas per dag.

2. Wees niet te streng voor jezelf als het even niet lukt!

Heb je een dag al je goede voornemens genegeerd, laat het los, het hoort er nu eenmaal bij, maar geef niet op en ga de volgende dag gewoon weer verder met je plan. 

3. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. 

Om bij het eerste voorbeeld te blijven. Er zijn  veel vleesvervangers, start daarmee om niet gelijk alle gewoontes op de schop te gooien. Vermijd verleidingen door zonder honger boodschappen te doen en maak een lijstje. Laat je omgeving weten wat je plan is, de meeste mensen zullen je uit respect steunen en soms zelfs geïnspireerd raken om mee te doen.

Gemiddeld duurt het 6 weken om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Het wordt makkelijker als een nieuwe gewoonte toevoegt aan een bestaande routine in plaats van iets te stoppen. 

Als je gevoelig bent voor beloning, beloon jezelf dan. Ga iets doen waar je blij van wordt. Eerst met kleine mijlpalen bv wekelijks dan als je het 6 weken hebt volghouden, en kijk na een half jaar en jaar nog eens. 

Bonus: geldbesparing

Bij meer dan de helft van de bovenstaande maatregelen (met een * erachter) ga je automatisch ook geld besparen. Dat is een extra bonus. Een bonus die zelfs zo groot kan worden, dat je minder kan gaan werken. Minder werken = meer vrije tijd en daardoor tijd om gezonder en gelukkiger te leven. Behalve natuurlijk als je je grootste zingeving uit je werk haalt.😉

I = Individuele stappen; GM = Gemeenschappelijke stappen;
🌎 duurzaam (L)=lichamelijk 🚶‍♀️( G)=geestelijk 🍀 gezamenlijk 💕

Wil je liever met een groep aan de slag? Kijk dan bij trajecten