De uitdaging

Een goede gezondheid is ontzettend belangrijk, voor mens en maatschappij. De kennis en mogelijkheden om gezond te leven, nemen elk jaar toe. Maar ook de verleidingen, versterkt door onze hang naar gemak, nemen toe. De sterke groei van obesitas, burn-outs en welvaartsziekten laat zien dat het voor steeds meer mensen de verkeerde kant op gaat. Daarnaast staat ook de leefbaarheid van onze planeet door onze huidige manier van leven onder grote druk. Klimaatverandering is hier een van de belangrijkste gevolgen van. Dus waarom kiezen we uit het enorme palet van keuzes steeds vaker de verkeerde?

🍀 Jezelf

Het begint bij jezelf. Na millennia van schaarste kan je je maar moeilijk beheersen. Behalve met bewegen, want van nature ben je liever lui dan moe. Dat geldt ook voor je hersenen. Gedragsverandering kost veel hersencapaciteit en dat zorgt dus voor interne weerstand en een stortvloed aan excuses om het niet te hoeven doen. Gemiddeld duurt het daarom 60 dagen voordat een gedragsverandering in je systeem zit en de nieuwe norm is geworden.

Een volgend probleem is dat je jezelf makkelijk overschat, terwijl je juist de risico’s die (ver) in de toekomst liggen onderschat. ‘Ach, dit ene stukje taart kan toch geen kwaad? Desnoods loop ik binnenkort wel 100 meter extra hard.’

🍀 Omgeving

Je omgeving kan een goede bron van inspiratie en vooral motivatie zijn. Als er niemand in je omgeving rookt, is de kans klein dat jij het wel gaat doen. Zijn ze allemaal vegetariër, dan is de omslag naar een plantaardig dieet een stuk makkelijker. Helaas worden de normen in onze omgeving nog sterk beïnvloed door die van de maatschappij en daar draait het om groei, geld en status. Elke promotie op werk is een stap vooruit, terwijl je meewarig wordt aangekeken als je een stap terug doet om op de plek te zitten waar je wel (weer) blij van wordt.

🍀Bedrijfsleven

Alles draait om groei. De nieuwste groeikans is duurzaamheid. Sinds een paar jaar worden we van alle kanten geprikkeld om onze leefstijl te verduurzamen. Koop, drink, eet, rij en vlieg duurzaam! Veel is greenwashing, maar sommige innovaties hebben wel degelijk een grote impact. De vraag of je ze echt nodig hebt, blijft echter staan. Daarbij zijn ze vaak een stuk duurder en je gezondheid gaat er niet van vooruit, hoogstens je geweten.

Dat je hierin mee gaat, komt mede doordat de wetenschap steeds beter je lichaam en geest weet te doorgronden, en de topwetenschappers door het bedrijfsleven worden geronseld. De verleiding, door reclames en het inschakelen van influencers, wordt alsmaar effectiever. Tel daar de impact van algoritmes bij op en je kunt stellen dat je van alles koopt en eet, om heel veel verschillende redenen, maar bijna nooit omdat je het echt nodig hebt.

Het is dus bijzonder lastig om de vicieuze cirkel van onze uitputtingssamenleving te doorbreken. Mooi dat jij met ons de uitdaging wil aangaan!